Siirry pääsisältöön

Gilda Gray - Shake it, girl!

Gilda neljävuotiaana, taitavan Ida Lehtosen kuvaamana omassa elementissään, metsästyskoirana. Tulee hieman viiveellä tämä kertomus vuodelta 2020, mutta tämän hienon kuvan myötä sitä kelpaa muistella.


Gilda sai juuri ennen koronan eskaloitumista tehdyn saksanmatkan seurauksena alkuvuodesta 2020 kahdeksan touhukasta pentua, joista yksi jäi kotiin kasvamaan. Pentujen jälkeen alkoi määrätietoinen kuntoutuminen syksyn metsästys- ja koekauteen. Gilda oli esittänyt hienoja otteita jo edellisenä syksynä, sen haku oli vauhdikasta ja laajaa ja riistaa löytyi. Myönnettäköön, että hieman pelotti, miten pennutus oli vaikuttanut narttuun ja varsinkin sen hakuun. Gilda on iso ja raskas narttu, joten sen pitää olla fyysisesti huippukunnossa, jotta sen vinttikoiramaisen laajan liikeradan tempo riittää koetuomarien silmään tiheämmin tikkaavien saksanseisojien rinnalla. Jos pennut olisivat jättäneet siihen hitustakaan laiskanpuolskeutta, niin haaveet korkeimmista tuloksista saisi nakata samaan kuoppaan, minne keskivertoweimarin omistajan tuloshaaveet yleensä haudataan. Syksy kuljettiin pääasiassa metsässä, missä fyysinen kunto saatiin kohdilleen. Hyvien tilanteiden bonuksena myös avanssiin oli tullut sopivat ponnekkuutta.


Ensimmäiseen peltokokeeseen mentiin suoraan paluumatkalla pohjoisen kairasta. Suoritus oli lupaava, mutta ei ihan nappisuoritus; haku laajeni pellolla jopa liian laajaaksi ja työskentely turhan itsenäiseksi. Riistatyöt olivat hyviä, mutta viimeinen riistatyö huikean näyttävän jäljittämisen jälkeen päätyi paukkunoutoon. Seuraavassa kokeessa Gildalle herui hakuaikaa niukanlaisesti, sen itsenäinen ja rikkonainen haku ja nihkeät avanssit eivät miellyttäneet tuomaria. Parin varttitunnin erän aikana ehdittiin kuitenkin tekemään neljä riistatyötä, joten ei se varsinaisesti huonosti mennyt.


Taas vähän treenattiin ja mietittiin kuvioita uusiksi. Välillä olin jo heittää hanskat tiskiin, kun mietin, että koiran haku ei vain kertakaikkiaan ole kokeisiin soveltuvaa. Kerrankin käsissä on aidosti laajahakuinen ja vauhdikas weimari, mutta siltä puuttuu kuvio ja se on vaikeasti ohjattavissa. Ensiksi mainitusta saan syyttää itseäni, sillä koulutuksellisesti tuohon olisi varmasti voinut jossain määrin puuttua. Se, miks en siihen puuttunut, johtuu juurikin siitä, että en missään nimessä halunnut rajoittaa sen menohaluja, ettei laajuus ja vauhti kärsisi. Ohjattavuusongelmaankin on syynsä, eikä kyse ole pelkästään weimarimaisesta luupäisyydestä, Gildalla vaikuttaisi nimittäin olevan kuulon alentuma, se on arkea seuratessa ihan ilmiselvää; Gilda reagoi todella huonosti mihinkään ääniärsykkeisiin, se huomaa viimeisenä pihaan tulevat autot, pilliin se ei noteeraa enää mitenkään, eikä se herää edes jääkaapinoven avaukseen. Sen sijaan siitä on tullut loistavat lukemaan elekieltä ja se peilaa hyvin muiden koirien reaktioita. Käsimerkeillä pärjätään metsällä hyvin ja itseasiassa avanssikin saatiin syksyn aikana metsälinnuilla aukeamaan hyvin, kun Gilda kysyi katseella etenemisluvan, jonka annoin sitten käsimerkillä.


Suunnitelmissa oli loppusyksylle vielä pari tapahtumaa. Toinen niistä oli Ladies' Trial, jonka ensimmäisen ilmoittautumisen olin jo perinteiseen tapaan missannut koepaikkojen täytyttyä ennätysnopeasti. Laskin kuitenkin peruutusten varaan, ja niin vain saatiin paikka aivan viime hetkillä. Olen tuohon naisohjaajille tarkoitettuun kilpailuun osallistunut kerran aiemmin. Silloin kisassa lainakoiralla, Saulin Riitulla ja kyseessä allekirjoittaneelle ihan ensimmäinen startti voittajaluokassa. Tuloksena silloin VOI1-tulos, finaalipaikka ja loppujen lopuksi koko kilpailun voitto, joten asettihan se tavallaan jonkunlaisen tulostavoitteen osallistumiselle.


Ladies' Trial 2020 käytiin Pohjanmaan lakeuksilla, mutta se ei haitannut, tiesin, että koiran haku riittää kyllä. Sen sijaan hieman jännitti, miten toisinaan tahmeat avanssit riittävät virkeille luonnon linnuille, tai että miten hyvin koira on itsenäisyydessään tällä kertaa ohjattavissa. Koepäivä meni kuitenkin hienosti, haussa laajuus riitti hyvin ja töitä saikin tehdä, sillä lintuja ei ihan ylenmäärin löytynyt, kuitenkin riittävästi ja niille mallikkaat riistatyöt. Tulosta en uskaltanut arvailla, mutta koiran suoritukseen olin tyytyväinen, joten tottakai finaaliin pääsystä elättelin toiveita, AVO1 tulos oli silti upea yllätys. Ilon määrää en voi edes kuvailla, Gilda on ensimmäinen koirani, jonka kanssa pääsemme jatkossa kilpailemaan voittajaluokassa. Pääsy LT-finaaliin tuntui sillä hetkellä ihan toisarvoiselta seikalta.


Finaalipäivän aamun tunnelma oli melko kilpailuhenkinen ja tunsin olevani harmaan koirani kanssa saksanseisojien keskellä ja luultavasti ainoana ei-pohjanmaalaisena aivan väärässä paikassa. No ei auttanut, kuin nostaa häntä pystyyn ja lähteä tekemään omaa suoritusta. Yritin lohduttautua, että finaalipäivään pääsy oli jo hieno saavutus, vaikka lähtökohtaisesti tuntui, että päivä tulee meidän osalta päättymään nopeasti. Taisimme startata semifinaaliryhmämme kolmantena koirakkona. Meitä edeltävät koirat tekivät hyvät riistatyöt ennen meitä, joten paineet oli kovat. Gilda lähti liikkeelle tuttuun tyyliinsä vähän puolitehoilla ja heitti pari epämääräistä lenkkiä edessäni ikään kuin kysyen, että mikä meininki, mihin mennään, mutta kun huitaisin sille kädelleni, että alahan laputtaa, ei se enempää tarvinnut. Menoon tuli silmän räpäyksessä määrätietoinen ote, se hävisi nopeasti törmän taakse ja suikkasi luultavasti jokitörmään. Odottelimme ja aika tuntui tuskallisen pitkältä, koiraa ei näy ei kuulu. Sanoin tuomarille, että se on linnulla. Sykkeet oli korkealla, eikä minulla ollut mitään käsitystä, kumpaan suuntaan jokitörmää koira oli mahtanut lähteä. Tiesin, että kyllä se hakemaan tulee jossain vaiheessa, mutta pakko sitä oli kuitenkin lähteä etsimään, kello kävi... Ehdimme kulkea tovin jokivartta pitkin, tietenkin väärään suuntaa, kun Gilda tuli hakemaan minua takaamme. Sillä oli selvästi ”asiaa” ja se lähti vähän turhan vauhdikkaasti viemään minua linnulle. Suunta oli kuitenkin nyt tiedossa ja koira löytyi pian seisonnalta joen varren tiheiköstä. Siitä käynnistyi piiiiitkä avanssi fasaanin juostessa edessä. Kaikista tilanteista juuri se kamalin, ja pelkäsin loppuun asti, ettei Gildan röykeys riitä saamaan lintua siivittymään. Tuin voimieni edestä Gildan etenemistä, välillä tuntui, että saan vähintäänkin sydänkohtauksen koiran mukana juostessani. En saanut kohtausta, sen sijaan saimme linnun siivittymään. Pudotus olisi ollut kova lisä suoritukseen, mutta fiilis oli joka tapauksessa huikea, sillä tiesin, että Gilda oli juuri antanut erinomaisen näytön ja taistelimme finaalipaikasta.


Ihan hirveästi en siitä eteenpäin muista. Toki sen, että saimme finaalipaikan. Omista suorituksista muistan ensimmäisen erän pyytilanteen, miten Gilda kohta irti päästyään alkoi peilaamaan parvea ja miten tilanne päätyi siihen, että pyllähdin koiraa lähestyessäni rytinällä syvään ojaan ja sain parven karkkoamaan. Koira lintujen siivittyessä rauhallisesti paikoillaan, joten saimme jatkoa seuraavassa erässä. Toisessa tilanteessa riistapellossa Gilda pääsi taas nopeasti linnulle, nopea jäljitys pellossa ja lintu piikkiin, siihen hyvä eteneminen, lintu ilmaan ja ampuja hoiti tehtävänsä. Pudotus, johon moitteeton nouto. Tres bueno!


Kahdeksan semifinaalikoirakon ryhmässa seitsemän muuta olivat kaikki lk saksanseisojia, minun harmaa koirani, väheksytyn pienrodun edustaja selvitti tiensä finaaliin, ja siellä kolmen parhaan koiran joukkoon. Se oli mannaa se!Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

GottaGo Set Fire To The Rain - Rona

Ronalle on syntymässä ensimmäinen pentue heinäkuun alussa. Pentueen isää esittelin tuossa aiemmin, joten eiköhän se pentueen äitikin ansaitse oman esittelynsä. Rona on minun harmaa varjoni. Jos vain olemme samassa tilassa se kulkee mukanani kaikkialle. Se rakastaa kaikkea, mitä teemme yhdessä. Tätä koiraa on ollut ilo kouluttaa ja viedä eteenpäin; sillä on aina ollut mahtava kontakti ja fokus ohjaajaa kohden, se on ollut äärimmäisen motivoitunut oppimaan asioita ja siltä löytyy myös huikea kapasiteetti asioiden tekemiseen. Ehkä edellä mainituista seikoista johtuen voisi todeta, että Rona on yhden ihmisen koira, muita kohtaan se on weimarimaisen välinpitämätön, tietyissä tilanteissä jopa hieman epäluuloinen olematta kuitenkaan aggressiivinen. Siltä löytyy rotuun kuuluvaa terävyyttä ja vartiointiviettiä, joten meille on turha vieraiden kuvitella pääsevänsä ilman "alkumoitteita". Näyttelyissä ja kokeissa se on aina ollut avoin, help

Fenomena Team Lupus - GottaGo 2023 weimarinseisojapentueen isän esittely

Olen todella innoissani heinäkuun alussa 2023 syntyvästä pentueesta. Ronalle valitsemani uros on nuori, vasta metsästys- ja koeuransa alussa, mutta sillä on vaikuttava sukutaulu, hieno luonne, upea ulkomuoto, tästä uroksesta varmasti kuullaan vielä. Kiitos, että sain käyttää Lupoa, ja kiitos hienosta esittelystä! Thank you for letting me use Lupo, Ania & Agnieszka, kennel Fenomena Team! This is Lupo by Agnieszka Zielinska Fenomena Team LUPUS is a young, 2 yrs old male. His pedigree combines the best European working lines, with addition of US field trials lines on the back.  Lupus blood based in 75% on German weimaraners – his sire EYK von Hubertus comes from pure German lines. It’s a male with a balanced temper, gentle with people, very sharp on predators and working perfectly on wild boar. Eyk’s results during working and temperament tests are as follow: WG2 WF1, VJP 75, HZP 180, VGP 328/II., AH, Btr. Eyk von Hubertus Eyk von Hubertus Eyk von Hubertus

Vintiläntuuli KQ Nappiotta - Metsäluovin 2023-pentueen isän esittely

Gimmalle (Myrbrännas Gimma) 2023 pentueeseen valitusta uroksesta jäi kipinä Saulille mieleen kytemään jo Niestassa 2020. Maasto-oppaana toiminut Kilpimaan Kari ihasteli vauhdikkaasti hakevaa Gimma ja sanoi, että tälle nartulle hänellä olisi vertaisensa kumppani heti mielessä... Silloin tosin puhuttiin tulevan sulhon isästä; poikaan sittemmin päädyttiin.  Esittelyssä Vintiläntuuli KQ Nappiotta -  omistaja Attelle  kiitos esittelystä ja että saimme Nappia Gimmalle käyttää!  Vintiläntuuli KQ Nappiotta (FI15802/19) aka Nappi syntyi Kilpimaan Karin kanssa ideoimaamme yhdistelmään Kelonevan Kaukaa Kaunis (FI16672/11) & Vintiläntuuli AQ Quatro (FI38297/16). Tähtäimessä oli kulkevia koiria. Koiria, jotka hakevat hyvin ja laajaan, mutta järkevällä tavalla yhteyttä pitäen ja joiden riistan löytö- ja käsittelykyky on kunnossa. Oikeastaan koko pentueessa nuo metsästysominaisuudet ovat nähtävissä, niin myös Napissa. Nappi oli varsin varhaiskypsä koira. Se syntyi tammik