Siirry pääsisältöön

Asiaa pentulaatikosta, eli valmistaudutaan synnytykseen!

 Sansan synnytys lähetyy uhkaavasti, nyt ollaan jo aivan kintaalla, mutta viikko sitten oltiin vasta siinä pisteessä, että piti miettiä pentulaatikkoa synnytykseen ja asumukseksi pentueen ensiviikkoihin. Viime synnytyksessä Sansalla oli lainassa laatikko kasvattajaltaan ja ennestään meillä on vain iso laatikko seisojien tarpeeseen. 


Ensiksi mietin kokoa. Ihan kovin pieni se ei voi olla, vaikka kyseessä pieni, tai ainakin kovin matala koira, niin silläkin riittää rungossa mittaa. Pienen FB-ryhmässä tekemäni kyselyn perusteella kokohaarukka kulki jossain 80-120 sentin haarukassa per sivu.

Valmisvaihtoehdoista mielessä pyöri PVC-muovista valmistettu pentulaatikko. Se on elementeistä koottavissa ja siten myös pieneen tilaan menevä silloin, kun se odottelee varastossa seuraavaa käyttökertaa. Materiaali on helposti puhdistettavissa, eli erittäin hygieeninen vaihtoehto. Yhteensopivissa elementeissä on erilaisia vaihtoehtoja, joten näistä saa muokattua ja kasvatettua pentueet tarpeisiin sopivan ympäristön.

Päädyin kuitenkin tekemään laatikon itse. Materiaali löytyi lähikauppa Säästömarketista. Käytin käsittelemätöntä liimalevyä, kokokin 30 x 100 cm oli juuri passelia, eikä juuri olisi tarvinnut sahaamista, Pentulaatikon kokoon vaikutti kuitenkin myös sijoituspaikka. Alunperin mietimme pennuille paikkaa kodinhoitohuoneesta, jonne mahtuisi sopivaan koloon hieman alle metrin levyinen laatikko (pituutta saa olla enemmänkin), joten tehtiin sen mukaisesti noin 90 x 100 cm kokoinen laatikko. Sitten kävi kuitenkin niin, että harmaat koirat aloittivat juoksun ja meillä juoksuiset koira viettävät sisälläoloaikansa pääasiassa kodinhoitohuoneessa, koska se on vaivattominta pitää siistinä. Pentulaatikko nököttääkin nyt sitten meillä olohuoneen erkkerissä, samassa paikassa, missä muutama aiempikin pentue on syntynyt.

Suojasin puulevyt saunavahalla. Sen luvattiin antavan kosteutta ja likaa hylkivän pinnan, eikä turvallisuusselosteesta löytynyt mitään sellaista, mikä olisi huolettanut vaarallisuudellaan. Väriksi otin mustan, osin ulkonäön vuoksi, osin siksi, että jotenkin koen, että pieni hämäryys loisi turvallisuuden tuntua sekä emälle, että pennuille. 


Sitten vain pari sivua oikeaan mittaan, turvarimojen ja etuseinään Sansan mentävän "oviaukon" sahailu ja voilà!! - isäntä pääsi kasaamaan osaset laatikoksi. Sitten vielä ylimääräinen kerros saunasuojaa ja hieno tuli. Kivaa sunnuntaipäivän puuhaa ja valmistautumista synnytykseen.


Laatikko tuulettui ulkona varmuuden vuoksi seuraavaan päivään, vaikka eipä se pintakäsittely juuri mitään hajua antanut. Laatikon pohjaksi laattalattian päälle laitoin noin 10 mm solumuovia eristeeksi ja pehmukkeeksi, sen päälle vielä muovimaton suojaksi. Laatikko on koettu niin paljon mukavaksi, että sieltä on välillä vaikea pitää muita koiria poissa. Täytyy vielä aidata pentulaatikkoalue, jotta Sansa saa oman rauhan. Oma pentuhuone olisi kyllä mainio asia, vaikka onhan se toisaalta pentujen kasvaessa ihan positiivista, että voi sanoa niiden kasvaneen normaalissa kotiympäristössä kodin ääniin ja elämään tottuneina.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pentulaatikko sai asukkinsa - Ja tarinaa synnytyksestä, kun kaikki ei menekään hyvin

Sansan pennut syntyivät eilen 14.6.2021. Kaikki ei tällä kertaa sujunut ihan oppikirjamaisesti normaalin kaavan mukaan.  Mittailin lämpöjä noin viikon ajan; selvä kaava oli lämmöissä havaittavissa ja ne alkoivat olla loppua kohden laskusuunnassa. Alle 37 asteen putoamista en kuitenkaan saanut kiinni. Synnytystä enteilevä tukala olo ja liman eritys antoivat hyvän viitteen, että kohta tapahtuu. Ensimmäinen pentu oli syntynyt maanantaina aamuyöllä ennen kolme ihan huomaamatta, vaikka juuri hetkeä ennen pentulaatikolla oli käyty katsomassa, että tilanne oli vielä rauhallinen. Onneksi pojat olivat olleet valppaina (ehkä mokomat valvoivat pelaten) ja kuulivat pennun vinkaisun. Sen jälkeen valvoinkin Sansan laatikon vierellä synnytystä seuraillen. Kolme seuraavaa pentu tuli harvakseltaan 1,5-2 tunnin välein ja helpon oloisesti, kaikki pennut kävivät heti synnyttyään hanakasti tissille.  Viidettä pentua sitten jouduttiinkin odottelemaan. Supistuksia tuli, mutta ne tuntu

Pian ne syntyy! Ja muutama vinkki, miten siihen valmistaudutaan

Elämme jänniä aikoja! Pentujen laskettuun syntymäaikaan on enää neljä päivää. Gilda ei vielä kovin selvästi enteile lähestyvää synnytystä, toki pieniä rauhoittumisen merkkejä on jo ollut ilmassa ja kasvava maha tuntuu toisinaan hieman ahdistavan, mutta ulkoilu ja kevyet lenkit sujuvat vielä mukavasti ja sanoisinko, että turhankin vauhdikkaasti. Välillä hirvittää, kun mamma tuntuu unohtavan nykyiset raskausmittansa ja ottaa vanhasta tottumuksesta spurtteja, jättiloikkia ja äkkikäännöksiä... Astutus tehtiin peräkkäisinä päivinä, mielestäni melko varhaisilla progeluvuilla, mutta kolmantena päivänä Gilda oli sitä mieltä, että nyt riittelee, joten liekö sitten arvot nousseet ennätysnopeasti. Toki yhden arvon perusteella vaikea sanoa. Testi siis otettiin maanantaina, juoksu vuorokaudella 11, jolloin arvoksi 2 ng/ml, lähdettiin samana ilta kohden Saksaa, missä ensimmäinen astutus vielä tiistai-iltana, seuraavana iltana myös erinomainen astutus. Tällä hetkellä arviois

Mäyräkoiran pentuja laitettu itämään

 Sansa ja Martti tapasivat tositarkoituksella viikonloppuna. Treffien seurauksia toivotaan syntyväksi kesäkuun 2021 puolenvälin tietämissä.  Pentueen suvut näet tämän linkin takaa: Pentueen sukutaulu Molemmat vanhemmat ovat metsästyskäytössä. Martti toimii ajotehtävissä ja Sansa puolestaan on erikoistunut pienpetoihin ja toimii luolilla. Molemmat ovat erinomaisia jäljestäjiä ja toimivat myös käytännön tehtävissä haavakoiden jäljestäjinä. Valitettavasti Sansa ei ole innostunut sorkista ajomielessä. Siksi etsin sille uroksen, jonka suvusta löytyy sekä luolilla toimivia koiria ylläpitääkseni kiinnostusta pienpetoihin, mutta halusin myös ajoviettiä, sillä tavoitteenani on kasvattaa monipuolisesti sekä maan alla että pinnan päällä toimivia mäyräkoiria. Katsotaan, mitä tästä yhdistelmästä syntyy. Paitsi, että molemmat koirat ovat riistaviettisiä, ne ovat myös erittäin hyvärakenteisia, kauniisti liikkuvia, ketteriä mäyräkoiria. Terveydessä ei kummallakaan moitteen sijaa ja luontee