Siirry pääsisältöön

Asiaa pentulaatikosta, eli valmistaudutaan synnytykseen!

 Sansan synnytys lähetyy uhkaavasti, nyt ollaan jo aivan kintaalla, mutta viikko sitten oltiin vasta siinä pisteessä, että piti miettiä pentulaatikkoa synnytykseen ja asumukseksi pentueen ensiviikkoihin. Viime synnytyksessä Sansalla oli lainassa laatikko kasvattajaltaan ja ennestään meillä on vain iso laatikko seisojien tarpeeseen. 


Ensiksi mietin kokoa. Ihan kovin pieni se ei voi olla, vaikka kyseessä pieni, tai ainakin kovin matala koira, niin silläkin riittää rungossa mittaa. Pienen FB-ryhmässä tekemäni kyselyn perusteella kokohaarukka kulki jossain 80-120 sentin haarukassa per sivu.

Valmisvaihtoehdoista mielessä pyöri PVC-muovista valmistettu pentulaatikko. Se on elementeistä koottavissa ja siten myös pieneen tilaan menevä silloin, kun se odottelee varastossa seuraavaa käyttökertaa. Materiaali on helposti puhdistettavissa, eli erittäin hygieeninen vaihtoehto. Yhteensopivissa elementeissä on erilaisia vaihtoehtoja, joten näistä saa muokattua ja kasvatettua pentueet tarpeisiin sopivan ympäristön.

Päädyin kuitenkin tekemään laatikon itse. Materiaali löytyi lähikauppa Säästömarketista. Käytin käsittelemätöntä liimalevyä, kokokin 30 x 100 cm oli juuri passelia, eikä juuri olisi tarvinnut sahaamista, Pentulaatikon kokoon vaikutti kuitenkin myös sijoituspaikka. Alunperin mietimme pennuille paikkaa kodinhoitohuoneesta, jonne mahtuisi sopivaan koloon hieman alle metrin levyinen laatikko (pituutta saa olla enemmänkin), joten tehtiin sen mukaisesti noin 90 x 100 cm kokoinen laatikko. Sitten kävi kuitenkin niin, että harmaat koirat aloittivat juoksun ja meillä juoksuiset koira viettävät sisälläoloaikansa pääasiassa kodinhoitohuoneessa, koska se on vaivattominta pitää siistinä. Pentulaatikko nököttääkin nyt sitten meillä olohuoneen erkkerissä, samassa paikassa, missä muutama aiempikin pentue on syntynyt.

Suojasin puulevyt saunavahalla. Sen luvattiin antavan kosteutta ja likaa hylkivän pinnan, eikä turvallisuusselosteesta löytynyt mitään sellaista, mikä olisi huolettanut vaarallisuudellaan. Väriksi otin mustan, osin ulkonäön vuoksi, osin siksi, että jotenkin koen, että pieni hämäryys loisi turvallisuuden tuntua sekä emälle, että pennuille. 


Sitten vain pari sivua oikeaan mittaan, turvarimojen ja etuseinään Sansan mentävän "oviaukon" sahailu ja voilà!! - isäntä pääsi kasaamaan osaset laatikoksi. Sitten vielä ylimääräinen kerros saunasuojaa ja hieno tuli. Kivaa sunnuntaipäivän puuhaa ja valmistautumista synnytykseen.


Laatikko tuulettui ulkona varmuuden vuoksi seuraavaan päivään, vaikka eipä se pintakäsittely juuri mitään hajua antanut. Laatikon pohjaksi laattalattian päälle laitoin noin 10 mm solumuovia eristeeksi ja pehmukkeeksi, sen päälle vielä muovimaton suojaksi. Laatikko on koettu niin paljon mukavaksi, että sieltä on välillä vaikea pitää muita koiria poissa. Täytyy vielä aidata pentulaatikkoalue, jotta Sansa saa oman rauhan. Oma pentuhuone olisi kyllä mainio asia, vaikka onhan se toisaalta pentujen kasvaessa ihan positiivista, että voi sanoa niiden kasvaneen normaalissa kotiympäristössä kodin ääniin ja elämään tottuneina.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

GottaGo Set Fire To The Rain - Rona

Ronalle on syntymässä ensimmäinen pentue heinäkuun alussa. Pentueen isää esittelin tuossa aiemmin, joten eiköhän se pentueen äitikin ansaitse oman esittelynsä. Rona on minun harmaa varjoni. Jos vain olemme samassa tilassa se kulkee mukanani kaikkialle. Se rakastaa kaikkea, mitä teemme yhdessä. Tätä koiraa on ollut ilo kouluttaa ja viedä eteenpäin; sillä on aina ollut mahtava kontakti ja fokus ohjaajaa kohden, se on ollut äärimmäisen motivoitunut oppimaan asioita ja siltä löytyy myös huikea kapasiteetti asioiden tekemiseen. Ehkä edellä mainituista seikoista johtuen voisi todeta, että Rona on yhden ihmisen koira, muita kohtaan se on weimarimaisen välinpitämätön, tietyissä tilanteissä jopa hieman epäluuloinen olematta kuitenkaan aggressiivinen. Siltä löytyy rotuun kuuluvaa terävyyttä ja vartiointiviettiä, joten meille on turha vieraiden kuvitella pääsevänsä ilman "alkumoitteita". Näyttelyissä ja kokeissa se on aina ollut avoin, help

Fenomena Team Lupus - GottaGo 2023 weimarinseisojapentueen isän esittely

Olen todella innoissani heinäkuun alussa 2023 syntyvästä pentueesta. Ronalle valitsemani uros on nuori, vasta metsästys- ja koeuransa alussa, mutta sillä on vaikuttava sukutaulu, hieno luonne, upea ulkomuoto, tästä uroksesta varmasti kuullaan vielä. Kiitos, että sain käyttää Lupoa, ja kiitos hienosta esittelystä! Thank you for letting me use Lupo, Ania & Agnieszka, kennel Fenomena Team! This is Lupo by Agnieszka Zielinska Fenomena Team LUPUS is a young, 2 yrs old male. His pedigree combines the best European working lines, with addition of US field trials lines on the back.  Lupus blood based in 75% on German weimaraners – his sire EYK von Hubertus comes from pure German lines. It’s a male with a balanced temper, gentle with people, very sharp on predators and working perfectly on wild boar. Eyk’s results during working and temperament tests are as follow: WG2 WF1, VJP 75, HZP 180, VGP 328/II., AH, Btr. Eyk von Hubertus Eyk von Hubertus Eyk von Hubertus

Vintiläntuuli KQ Nappiotta - Metsäluovin 2023-pentueen isän esittely

Gimmalle (Myrbrännas Gimma) 2023 pentueeseen valitusta uroksesta jäi kipinä Saulille mieleen kytemään jo Niestassa 2020. Maasto-oppaana toiminut Kilpimaan Kari ihasteli vauhdikkaasti hakevaa Gimma ja sanoi, että tälle nartulle hänellä olisi vertaisensa kumppani heti mielessä... Silloin tosin puhuttiin tulevan sulhon isästä; poikaan sittemmin päädyttiin.  Esittelyssä Vintiläntuuli KQ Nappiotta -  omistaja Attelle  kiitos esittelystä ja että saimme Nappia Gimmalle käyttää!  Vintiläntuuli KQ Nappiotta (FI15802/19) aka Nappi syntyi Kilpimaan Karin kanssa ideoimaamme yhdistelmään Kelonevan Kaukaa Kaunis (FI16672/11) & Vintiläntuuli AQ Quatro (FI38297/16). Tähtäimessä oli kulkevia koiria. Koiria, jotka hakevat hyvin ja laajaan, mutta järkevällä tavalla yhteyttä pitäen ja joiden riistan löytö- ja käsittelykyky on kunnossa. Oikeastaan koko pentueessa nuo metsästysominaisuudet ovat nähtävissä, niin myös Napissa. Nappi oli varsin varhaiskypsä koira. Se syntyi tammik