Siirry pääsisältöön

Pennun nuoruusikä - Noin nelikuisesta eteenpäin

Thunder-pennut täyttävät näinä päivinä 4 kk. Nopean oppimisen -kausi on päättynyt ja "10+ asiaa" on pennulla hallussa. Kuvissa noin nelikuisia Ukkosia, kuvista kiitos omistajille. 

Perustaidot on pennulle nyt toivottavasti opetettu, joten niiden pohjalta on hyvä edetä. Nopean oppimisen kausi on ohitettu, pennusta on kasvanut eloisa ja utelias lapsi, joka rohkeasti tutustuu ympäröivään maailmaan. Koska ympäristö ja uudet asiat kiinnostavat aiempaa enemmän, tuttu ja turvallinen voi tuntua pennusta tylsältä. Siksi on tärkeää pitää koulutustuokiot mielenkiintoisina ja houkuttelevina ja ohjaajan on tehtävä itsestään arvokas pennulle.


Pentu voi olla hieman hajamielinen, eikä se enää keskity tehtäviin niin intensiivisesti. Se voi olla epävarma, mitä siltä halutaan, toisaalta se on myös hieman uhmakas. Jo opittuja asioita vahvistetaan ja varioidaan haasteellisemmiksi, käskyjen kestoa pidennetään. Vaali ja vahvista kontaktia pentuun, vaadi opittujen asioiden noudattamista, älä jätä käskyjä puolitiehen. Muista aina vapauttaa koira käskyn alta. Tässä kohtaa, kun pennun keskittymiskyky alkaa lipsumaan, alkaa yleensä myös ohjaajan ote lipsumaan ja kontakti sekä sen myötä hallinta on vaarassa kadota. Pidä huolta, että näin ei käy!!

Uhmakkuus usein liittyy laumajärjestyksen muodostumiskauteen, jolloin pentu hakee paikkaansa laumassa. Ole jämpti ja reilu aukotoriteetti pennulle, tarjoa sille positiivisia kokemuksia ympäristöstä, ihmisistä ja muista koirista. Varjele sitä huonoilta kokemuksilta, sillä tässä iässä saadut huonot ja pelottavat kokemukset saattavat aiheuttaa pysyviä tunnetiloja koiralle. Pennulla on turvallinen olo, kun se tietää paikkansa laumassa ja voi luottaa laumansa johtajiin. Johtajuus ei ole synonyymi väkivallalle.

Hyvin rakennettu palkkaus vie läpi vaikeammankin ajan. Palkkausta ei saa jättää pois, mutta sen ”maksatustiheyttä” voi vaihdella. Jos koulutustuokiot ovat olleet pennulle tähänkin asti motivoivia, se osaa kyllä edelleen keskittyä opetustuokioihin ja uutta opetellessa se edelleen tarjoaa toimintoja palkan saadakseen. Uudet ja teknisesti vaativammat asiat on syytä opetella häiriöttömässä ympäristössä ja siirtää vasta sitten häiriöihin.

Muista rajat! Pentu on täynnä energiaa ja se purkaa sitä myös ei toivottuihin asioihin. Tällöin kieltosana EI on syytä ymmärtää. Pelkkä EI-sanan toistelu ei riitä, vaan aina on varmistettava, että se myös tehoaa. Tehokkainta on ohjata pentu tekemään jotakin muuta, mikä on sille sallittua. Kielletyn toiminnon keskeyttämiseen riittää myös pelkkä varoittavaa murahdus, jos pohjatyöt on tehty hyvin.

Nelikuisena pennun purukalusto alkaa vaihtumaan terävistä maitohammasnaskaleista järeisiin aikuishampaisiin. Tämä lie tuntuu pennun suussa jossain määrin häiritsevästi ja sillä on tarve puremalla hillitä ”kutinaa” ikenissä. Pennun suu saattaa myös olla sen verran herkkä, että pureminen ei ole lainkaan mieluisaa, eikä myöskään esineiden kantaminen enää tunnu mukavalta. Jos näin on, kannattaa noutotreeneissä pitää hieman taukoa, tai tehdä harjoituksia pehmeämpien tai kevyempien noutoesineiden kanssa, sen sijaan, että noutoon tulee herkän suun vuoksi turhia ongelmia, joita joudutaan korjaamaan myöhemmin.


Riistavietin herääminen on hyvin yksilö- ja rotukohtaista, mutta karkeasti sanoen noin puolivuotiaana pitäisi ”alkaa tapahtumaan”. Pennulle olisi hyvä tarjota mahdollisuus tutustua heräilevään riistaviettiinsä mielellään ennen kuin se alkaa olla hormoonihuuruissaan muhiva teini-ikäinen. Riistalle herättelyn voi tietysti aloittaa jo paljon aikaisemminkin, heti vain kun pentu osoittaa siihen kiinnostusta. Kuollut riista on tullut jo tutuksi noutoharjoituksissa; pentu on oppinut nenällään etsimään noudettavaa riistaa, tarttuu, kantaa ja luovuttaa riistan ohjaajalleen halukkaasti. Sitten siirrytään elävän riistan pariin. Opittuja asioita voi käydä testaamassa kyyhkyillä. Jos ei satu olemaan siitä onnekkaassa asemassa, että pystyy tarjoamaan pennulle hallittuja tilanteita luonnonlinnuilla, on tyydyttävä tarhafasaaneihin ja luotava pennulle tilanteita niiden avulla.

Energisen pennun tulee oppia rauhoittumaan ja se työ tulee tehdä tässä vaiheessa. Vahvista pennun rauhoittumista arjen tilanteita hyväksi käyttäen. Vaadi pentua rauhoittumaan ennen ovesta ulos pääsemistä, ennen kuin se pääsee pois autosta, ruokaa annettaessa, hihnassa kulkiessa jne. Käytä hyväksesi omia eleitäsi, kosketusta, äänen sävyä. Kotona rauhoittumisen lisäksi vie pentua rauhoittumaan erilaisissa tilanteissa, missä on paljon ihmisiä, muita koiria tai eläimiä, metsässä, kyläillessä. Muista: rauhoittuminen ei ole temppu vaan tunnetila.

Eli homma etenee, ei ehkä yhtä vauhdikkaasti kuin tähän asti, mutta osaamista ja kärsivällisyyttä kasvattaen, rajoja ja rakkautta pennulle tarjoten. Tsemppiä, sillä seuraavaksi koittaa murrosikä...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

GottaGo Set Fire To The Rain - Rona

Ronalle on syntymässä ensimmäinen pentue heinäkuun alussa. Pentueen isää esittelin tuossa aiemmin, joten eiköhän se pentueen äitikin ansaitse oman esittelynsä. Rona on minun harmaa varjoni. Jos vain olemme samassa tilassa se kulkee mukanani kaikkialle. Se rakastaa kaikkea, mitä teemme yhdessä. Tätä koiraa on ollut ilo kouluttaa ja viedä eteenpäin; sillä on aina ollut mahtava kontakti ja fokus ohjaajaa kohden, se on ollut äärimmäisen motivoitunut oppimaan asioita ja siltä löytyy myös huikea kapasiteetti asioiden tekemiseen. Ehkä edellä mainituista seikoista johtuen voisi todeta, että Rona on yhden ihmisen koira, muita kohtaan se on weimarimaisen välinpitämätön, tietyissä tilanteissä jopa hieman epäluuloinen olematta kuitenkaan aggressiivinen. Siltä löytyy rotuun kuuluvaa terävyyttä ja vartiointiviettiä, joten meille on turha vieraiden kuvitella pääsevänsä ilman "alkumoitteita". Näyttelyissä ja kokeissa se on aina ollut avoin, help

Fenomena Team Lupus - GottaGo 2023 weimarinseisojapentueen isän esittely

Olen todella innoissani heinäkuun alussa 2023 syntyvästä pentueesta. Ronalle valitsemani uros on nuori, vasta metsästys- ja koeuransa alussa, mutta sillä on vaikuttava sukutaulu, hieno luonne, upea ulkomuoto, tästä uroksesta varmasti kuullaan vielä. Kiitos, että sain käyttää Lupoa, ja kiitos hienosta esittelystä! Thank you for letting me use Lupo, Ania & Agnieszka, kennel Fenomena Team! This is Lupo by Agnieszka Zielinska Fenomena Team LUPUS is a young, 2 yrs old male. His pedigree combines the best European working lines, with addition of US field trials lines on the back.  Lupus blood based in 75% on German weimaraners – his sire EYK von Hubertus comes from pure German lines. It’s a male with a balanced temper, gentle with people, very sharp on predators and working perfectly on wild boar. Eyk’s results during working and temperament tests are as follow: WG2 WF1, VJP 75, HZP 180, VGP 328/II., AH, Btr. Eyk von Hubertus Eyk von Hubertus Eyk von Hubertus

Vintiläntuuli KQ Nappiotta - Metsäluovin 2023-pentueen isän esittely

Gimmalle (Myrbrännas Gimma) 2023 pentueeseen valitusta uroksesta jäi kipinä Saulille mieleen kytemään jo Niestassa 2020. Maasto-oppaana toiminut Kilpimaan Kari ihasteli vauhdikkaasti hakevaa Gimma ja sanoi, että tälle nartulle hänellä olisi vertaisensa kumppani heti mielessä... Silloin tosin puhuttiin tulevan sulhon isästä; poikaan sittemmin päädyttiin.  Esittelyssä Vintiläntuuli KQ Nappiotta -  omistaja Attelle  kiitos esittelystä ja että saimme Nappia Gimmalle käyttää!  Vintiläntuuli KQ Nappiotta (FI15802/19) aka Nappi syntyi Kilpimaan Karin kanssa ideoimaamme yhdistelmään Kelonevan Kaukaa Kaunis (FI16672/11) & Vintiläntuuli AQ Quatro (FI38297/16). Tähtäimessä oli kulkevia koiria. Koiria, jotka hakevat hyvin ja laajaan, mutta järkevällä tavalla yhteyttä pitäen ja joiden riistan löytö- ja käsittelykyky on kunnossa. Oikeastaan koko pentueessa nuo metsästysominaisuudet ovat nähtävissä, niin myös Napissa. Nappi oli varsin varhaiskypsä koira. Se syntyi tammik